maj
28
2020

Novi član porodice

Dobili ste novog člana porodice – štene. Bez obzira da li je pas kupljen od registrovanog  odgajivača ili ste ga udomili, sigurno tragate za identičnim informacijama.

Ako ste odgovoran budući vlasnik, zanimaće Vas u kom periodu štene treba da bude vakcinisano, kako da hranite novog ljubimca i kada se vrši dehelmintizacija ( čišćenje od crevnih parazita. Idemo redom….

Štene treba da primi tri vakcine:

Potom je potrebno psa vakcinisati redovne svake godine. OBAVEZNO je da 2-3 dana pre svake vakcinacije Vašeg ljubimca očistite od crevnih parazita (dehelmintizacija). Vakcinu protiv besnila možete da date Vašem ljubimcu najranije sa navršenih 3 meseca starosti, ali mi preporučujemo da ipak taj rok pomerite za nekoliko meseci, zbog potencijalnog slabljenja imuniteta psa. Nakon toga, vakcinacija protiv besnila se obavezno sprovodi svake godine, što Vam je i uslov za odlazak u pansion, na  izložbe pasa kao i za putovanja u inostranstvo(+ sertifikat za titar).

Kada Vam ljubimac stigne u porodicu, treba da se pripremite na kvalitetnu ishranu. Naša iskustva pokazuju da je najprimerenija kombinacija suve hrane ( granule) i pripremljenih toplih mesnih obroka.

Predlog ishrane:

Glavni obrok podrazumeva :

Glavni obrok može biti i gotova hrana za pse. Suva ili natopljena. Kod hranjenja suvom hranom vodite računa da se u želudcu pojedene granule uvećaju 4 puta, pa je poželjno da takvu hranu koristite isključivo prema uputstvu proizvođača u odnosu na težinu psa. Poželjno je ubacivati i barenu ribu, npr. dva puna nedeljno. Ako u ishrani koristite mleko, tj. kiselo mleko, poželjnije je kozje mleko ( naravno ako Vam je dostupno).

Užina podrazumeva:

Naravno, kod hranjenja pasa imamo i namirnice koje bi trebale da su ZABRANJENE  u ishrani a to su:

Tu imamo i namirnice koje su NEPOŽELJNE , kao na primer :

Ako ispoštujete režim ishrane i redovno vakcinisanje, još Vam preostaje da Vašeg ljubimca redovno čistite od crevnih parazita.

Možete da se pridržavate sledećeg redosleda:

Uživajte u odrastanju Vašeg ljubimca!

Blanka Lazić

Mali saveti
Aktuelnosti