dec
29
2023

Kinološki bukvar – Đ

Ђ – Ђардија


Ђардија је обољење које се често среће код кућних љубимаца. Лако се преноси и на човека.  То је најчешћа болест прљавих руку и шапа.

Ђардија (Giardia)је цревна инфекција, коју изазива микроорганизам, паразит, који може утицати на псе ,друге животиње и људе. Ево неких основних информација:

 1. Пут преношења:
  • На зеленим површинама ( где шетате свог пса) сваки десети фецес садржи цисте ђардије. Њушкањем, лизањем, пијењем воде из барица, пси се могу инфицирати. Такође и  простори где борави велик број паса попут одгајивачница и пансиона.
 2. Симптоми:
  • Морамо напоменути, да ваш пас може ширити паразите, чак и када не показује никакве симптоме. Симптоми ђардијазе могу укључивати пролив, неспавање, повраћање, губитак тежине и изглед који указује на болест.
 3. Дијагноза и лечење:
  • Дијагноза се обично поставља путем тестова на измет, где се траже цисте гиардије. Лечење укључује прописивање антипаразитарних лекова или /и антибиотика..
 4. Превенција:
  • Превенција укључује одржавање хигијене, избегавање контакта са зараженим материјалима ( измет), редовно чишћење окућнице  осигуравање чисте воде за паса, као и купање паса, да би се уклониле цисте из длаке.
 5. Прогноза :
 6. Прогноза је у већини случајева добра, осим код ослабљених или старих паса. Све љубимце са дијагнозом треба поново  тестирати две до четири недеље након завршетка лечења.

Ако сумњате да је ваш пас инфициран ђардијом или има симптоме ђардијазе, обратите се  ветеринару за дијагнозу и лечење због ширења и потенцијалног преноса и на људе. Код људи ово обољење изазива дијареју, међутим ако се води рачуна о прању руку, не би требало да се деси.

Последња студија о заступљености ђардије код паса у Србији показује да је сваки пети пас који је доведен код ветеринара због пролива инфициран овим паразитом,а код деце између 3% и 14% деце буде инфицирано ђардијом.

Без бриге, редово прање руку и одржавање хигијене простора је довољно за одговоран приступ према  кућном љубимцу и породици .

AktuelnostiMali saveti
Aktuelnosti