dec
08
2023

Kinološki bukvar – B

B- buve kod pasa

Buve predstavljaju često prisutne parazite koji mogu izazvati nelagodnosti i zdravstvene probleme kod pasa. Razumevanje ovog problema je ključno za očuvanje zdravlja i dobrobiti vašeg ljubimca. Evo nekoliko ključnih informacija o buvama kod pasa:

1. Prepoznavanje buva: Buve su mali insekti smešteni u krzno psa. Često se pojavljuju na područjima vrata, leđa i repa. Ako primetite da se vaš pas često češe, liže ili ima crvene tačkice na koži, moguće je da su buve uzrok.

2. Prevencija buva: Redovno češljanje i čišćenje okoline vašeg psa može značajno smanjiti rizik od buva. Različite preventivne mere, poput specijalnih ogrlica, sprejeva ili spot-on tretmana, takođe su efikasne u održavanju pasa slobodnih od buva.

3. Lečenje psa od buva: Ako primetite prisustvo buva kod svog psa, važno je delovati odmah. Postoje različiti preparati protiv buva dostupni u veterinarskim apotekama, uključujući šampone, sprejeve i oralne lekove. Takođe, može biti neophodno tretirati i okolinu psa, kao i prostor u kom spava.

4. Posetite veterinara: U slučaju ozbiljne infestacije ili ako niste sigurni u pravilan pristup lečenju, preporučljivo je konsultovati veterinara. Oni će vam pomoći u postavljanju dijagnoze, preporučiti odgovarajući tretman i pružiti dodatne savete o prevenciji.

Buve mogu izazvati ne samo svrab i iritaciju, već i prenositi druge parazite i bolesti. Zato je važno redovno pratiti i održavati higijenu svog psa kako biste osigurali srećan i zdrav život vašeg ljubimca.

Aktuelnosti
AktuelnostiMali saveti