mar
23
2024

U emisiji ,,Skituljci“

Ekipa TV Sombor i emisije ,,Skituljci“ je posetila OŠ,,Avram Mrazović“ sa ciljem snimanja naše radionice. Emisija je prikazana 23.3.2024.

U snimanju emisije su učestvovali učenici II1 i II3 odeljenja ove škole, ukupno pedesetak učenika.

Važno je napomenuti da sam ja ( Blanka Lazić) učiteljica ove škole koja je završila obuku akreditovanu u Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV) –,, Vodič pasa kao realizator grupnih aktivnosti sa decom tipične populacije’’ i prva učiteljica u Srbiji koja ima sertifikat da sprovodi aktivnosti sa decom – uz psa.

Naš edukativni tim čine Slobodan Lazić, profesor iz Srednje poljoprivredno-prehrambene škole, pas mešanac Rex , i ja . Rex i ja smo zajedno prošli bihejvioralnu procenu i obuku za rad sa decom.

Tema radionice je je bila UPOZNAJMO PSE- BUDIMO BEZBEDNI I ODGOVORNI U PRISUSTVU PASA. 🦮

Deca su upoznata sa pozitivnim uticajem pasa na ljude, sa odgovornostima prema obavezi,komunikacijom sa psima, razvojem empatije … Kroz primere im je pokazano kako da uoče emocije kod psa, kako da se ponašaju u prostoru gde boravi pas, sa njegovim stvarima, koje potrebe imaju psi… i da uoče govor psećeg tela.

Cilj radionice je bio osposobiti decu na uočavanje signala koje nam psi šalju , da bi mogli u različitim situacijama da donesu ispravnu odluku na osnovu svoje procene . Prevencija, a ne rešavanje posledica.

Kroz primere, deca su dobila preporuke šta treba da rade ako im pas uzme igračku ili loptu, da li smeju da diraju psa dok jede, kako se pas pravilno poziva da dođe, kako se pas miluje, kako prilazimo psu, da li psi vole glasne zvukove, da li vole da budu uključeni u dečije igre i koje, kako se pravilno hrani pas iz ruke …i niz drugih situacija. Posebno je bio interesantan deo gde su razgovarali o govoru tela pasa. Šta nam govori podvijen rep…šta nam govori nakostrešena dlaka, šta nam govori isplažen jezik kod psa…..šta nam govori kada je pas izvrnut na leđa….kako da prepoznaju da li je pas uplašen, potencijalno agresivan ili bezopasan…

Deca i mi predavači smo imali jako lepu interakciju.

Završni deo radionice je bila motorička vežbica za prste. Upoznali su se sa tehnikom savijanja papira-origami i napravili su svako svog neobičnog psa!

+35

Све реакције:

61Ви, Slobodan Lazić, Miljana Pavličić и још 58

Video galerija
Foto galerija